23 Temmuz 2007

Regaib Kandili Programimiz ve Annemin Kandil Helvasi

Vatandan merhabalar... Ucaylariniz ve gecen hafta ihya ettigimiz Regaib Kandiliniz mubarek olsun.
Elhamdulillah tatil gunlerimiz cok guzel ve hareketli geciyor. Vakit ve bilgisayar buldukca yazacagim insallah. Ama size once havadan sudan bahsedeyim, adettendir ya:) Izmir´de hava sicak mi sicak, geceleri uyumak, gunduzleri sokaga cikmak ne mumkun? Klima denen nimetten faydalanalim diyoruz, hasta oluyoruz. Aliskin oldugumuz halde, burada klimalar carpti bizi adeta. Cocuklar hasta... Kizim zavalli; "Anne, buradaki insanlar nasil dayaniyor bu sicaga deyip duruyor." Florida´da da bile bu kadar sikayet etmiyordu cocuklar:)

Gelelim sulara; onu hic sormayin, su kesintileri bu sicak gunlerde milleti bezdirmiş, İzmir henuz cok kotu durumda degil ama, Ankara´yi duymussunuzdur, kesintiler basliyor yakinda... İste boyle, klasik yaz sikayetleri bunlar... diyecegim ama, malumunuz artik bu sikayetler klasik olmaktan cikti, felakatin esigine geldi dunya. Sonumuz hayrola insallah. Tedbiri ve duayi ihmal etmemeli...
Benim size asil yazacagim; Kandil programimizdı aslinda. Gecen Regaib gecesi benim organizator kizim:) kuzenleri ile birlikte bir kandil programi hazirladi butun aile icin. Gece enistemizin okudugu Kur'an tilaveti ile basladi, ilahiler, hikayeler, siirler, soru-cevaplarla devam etti. En hos olani da, cocuklarin annemin salonunu evdeki yapma ciceklerle suslemeleri, sehpalarin uzerlerine hosgeldiniz notlari ilistirmeleri idi. Butun davetliler gelmeden salona kimseyi almadilar, salona alinirken dagitilan gullerle misafirler memnun edildiler. Hos bir geceydi:)
Kandil olur da annem helva yapmaz mi? Oruclu oruclu ben hemen bir helva kavurayim, bir kac kapiya dagitiriz dedi ve giristi.
Tarifi yazayim size de, annemin un helvası es-dost arasında meshurdur.
Malzemeler:
  • 250 gram kati yag
  • 1 su bardagi cicek yagi
  • Aldigi kadar un
  • 4 su bardagi toz seker
  • 5 su bardagi su (oda sicakliginda)
  • Arzuya gore ceviz veya fistik

Yag eritirilir, cicek yagi da uzerine ilave edilir ve bu karisim iyice kaynatilir. Kaynagan yaga un azar azar ilave edilerek karistirilir. Pembelesene kadar kisik ateste karistirilarak kavrulur. (1 saate yakin kavrulur.) Bu arada icine ceviz veya fistik ilave ederek birlikte kavrulur.

Ayri bir yerde su ve seker iyice karistirilir, seker iyice eritilir. Kavrulan unun uzerine yavas yavas ilave edilir. Bu halde de karistira karistira pisirilir. Bunun olcusu de su kokusu gidene kadarmis, mis gibi kavrulmus un kokmaliymis. (Helvayi annem yapti ama, simdi tarifi ablam yazdiriyor bana, onun yalancisiyim :0) Hem annem butun malzemeleri goz karari kullandigi icin ondan tarif alamiyorum. Kendisi yapinca harika oluyor, ben yaptigim zaman ayni lezzeti yakalamiyorum maalesef. )

Sicak sicak kasik yardimi ile sekil verilerek tabaklara konur. Ese dosta dagitilir. Afiyet olsun ve Allah kabul etsin.

(Bu helva sicakken bir baska lezzetli, biraz durduktan sonra da baska lezzetli, hatta sanki daha guzel oluyor.)

4 Yorum:

Esma dedi ki...

Tevafuk, bende simdi bloga helva tarifi ekledim, ellerinize saglik, hepinizin ailecek bende gecmis kandilini tebrik ederim. Izmir'deki tum dostlara selamlar...

Bir Anne dedi ki...

As Esma´cıgım, soylerım selamını gorduklerıme ınsallah. Sevgıler sana...

Calimero Mutfakta dedi ki...

Ellerinize saglik.. Guzel tariflerinizi Mirac Kandilinde gordum.. Kandiliniz Mubarek olsun

Bir Anne dedi ki...

Tesekkurler Calimero. Bu arada hosgeldin. Bir Kalimeero taniyordum zaten, sen de mutfaktaki olmalisin:)